Innebandyåret 2015

Vad hände inom innebandyn 2015? IBF Falun tog hem sitt tredje raka SM-guld och har därmed lika många guld som Storvreta IBK, det lag som tog tre raka titlar innan Falun. Slutspelet avgörs just nu där de båda klubbarna möts i semifinal. Vilken av dem som än går vidare till final har alltså möjlighet att ta hem sitt fjärde svenska mästerskap och därmed ta sig in på en andraplats bland de klubbar som har flest SM-guld.

Nya regler

Det som annars varit det stora samtalsämnet under 2015 är de nya reglerna - framförallt att det blir tillåtet att ta bollen med handen. Här är de regler som var nya 2014/2015

  • Planens mått. Tidigare fick en innebandyplan vara högst 44x22 meter, nu är minsta storlek 36x18 m och högsta 40x20 m
  • Tekningspunkter. De har tidigare vara kryssformade, men det är inte längre nödvändigt.
  • Defekter på innebandyplanen. Om domaren upptäcker defekter vid inspektionen av planen så behöver de inte längre rapporteras, bara de fel som inte går att åtgärda.
  • Blockera genom nätet. Det är inte tillåtet för målvakten att blockera bollen genom nätet för att dra ut på tiden, i så fall får motståndarna frislag för fördröjande av spelet.
  • Hemåtpass. Liksom tidigare får inte målvakten ta emot hemåtpass, nu blir det inte heller tillåtet att ta bollen från spelare i samma lag
  • Blödande spelare En spelare som blöder får inte delta i matchen förrän blödningen är under kontroll
  • Straffslag När det är dispyter kring straffslag ska målvakten gå in på planen innan straffskytten.

Nytt säsongen 2016/2017

Under kommande säsong kommer det göras ett försök med en ny regel - att det blir tillåtet att stoppa bollen med handen. Den främsta orsaken är att antalet ögonskador ökar inom innebandyn. Genom att göra det tillåtet att stoppa bollar mot ögonen hoppas innnebadyn att få ner dessa olyckor väsentligt, dessutom medför det förhoppningsvis färre höga klubbor och andra farliga moment när bollen är i luften.

Tidigare har du fått två minuters utvisning om du stoppat eller spelat bollen med handen, men till kommande säsong blir det alltså tillåtet att stoppa bollen - däremot inte att hålla i den eller passa med handen till en medspelare. Den här regeln används på försök i Superligan 2016/2017 och kommer sedan utvärderas efter säsongen.


Välkommen

Välkommen till Sportlobbyn. Här kommer det som du kanske redan förstår att skrivas om sport men även om spel som kan vara av intresse. Vi, Kenneth och Erik är två sport- och speltokiga killar som ser till att det kommer att finnas läsvärda artiklar på denna sajt.

Facebook

Senaste Nytt