Hockey nu och då

Hockey är stor sport i många länder världen över. Och medan man kan se likheter mellan dagens hockey och aktiviteter som forna kulturer ägnade sig åt för flera tusen år sedan, har hockey som en sport förändrats stort i vissa avseenden bara under de senaste hundra åren eller så.

Utrustningen, och därmed även säkerheten, är en av de områden där hockeyn har förbättrats avsevärt från hur sporten först utövades när den blev officiell. Som vi tänker på hockey idag är det nog många som skulle hålla med om att hjälmen är den viktigaste delen av skyddsutrustningen. Men i början använde ingen hjälm. Inte ens målvakterna.

Även i världens största liga NHL, fanns det inte en regel om att spelare måste bära hjälm förrän 1979. Och då gällde det endast spelare som skrev på sitt professionella kontrakt efter lagen trädde i kraft. Alla andra kunde fortsätta spela utan hjälm om de ville.

Andra kroppsskydd saknades också i de flesta fall tidigt i hockeyns historia. Som mest kunde man se spelare använda vadderade kläder, eventuellt med bitar av läder fastsydda. Men det skulle lika gärna kunna ha att göra med att hockey är en vintersport. Hade det varit varmt nog hade kanske många spelare spelat endast iförd shorts och t-shirts.

Många små regelförändringar har genom åren gjort hockey till den sport vi känner till den som idag. Nedan följer ett antal historiska förändringar som visar på hur sporten spelades förr. Dessa kommer specifikt från NHL:

  • Innan 1910 spelades hockey i två 30 minuters perioder
  • Innan 1917 fick inte målvakter lägga sig ned för att rädda målet
  • Innan 1921 fick inte målvakten passa pucken till sin egen blå linje
  • Innan 1938 gjordes alla straffskott ståendes vid pucken
  • Innan 1964 var full kontakt vid tekning tillåtet

För många fler intressanta förändringar kan du läsa den officiella listan.

Men förändringar av regelsystem och liknande är inte bara något som ligger i det förflutna. Även idag ser vi kontinuerligt små förändringar här och där som är ämnade att göra spelet bättre och säkrare. Många är så klart fokuserade på själva spelet och det som händer under spelets gång. Men det dyker även upp regler vad gäller spelaruppsättningar och liknande. 

Vi har inte på något sätt kommit till punkten då vi kan säga att hockey är nu perfekt och inget mer behöver ändras. Kärnan i spelet har ju varit densamma under väldigt lång tid. Men ingen bör bli förvånad över att mycket kan komma att ändras under åren som kommer. Vissa gånger har vi till och med sett förändringar som inte varat bara för att upplevelsen av spelet har försämrats på något sätt. Men målet har alltid varit att försöka förbättra hockey så gott det går, först och främst för spelarna, men även för publiken.


Välkommen

Välkommen till Sportlobbyn. Här kommer det som du kanske redan förstår att skrivas om sport men även om spel som kan vara av intresse. Vi, Kenneth och Erik är två sport- och speltokiga killar som ser till att det kommer att finnas läsvärda artiklar på denna sajt.

Facebook

Senaste Nytt